switch to english gyengénlátóknak
Virtuális cégbejárás
Pectus excavatum konzervatív kezelése

Pectus excavatum konzervatív terápiája
MILU-LENDVAI ZSUZSANNA
GYSGY Reha kft.
 
ÖSSZEFOGLALÁS


A pectus excavatum a leggyakoribb elülső fali deformitás, mely mozgásszervi, kardio-respiratorikus, illetve pszichés tüneteket okoz. 3D lézeres szkennerrel való mérések alapján az általunk alkalmazott konzervatív kezelés (vákuumharang, gyógytorna) eredményesnek bizonyult. Ezen belül kiemelendő a gyógytorna fontossága a mellkas rugalmasságának fokozása, illetve az elért eredmény megtartása céljából, amelyet a mért adatok alátámasztanak.

Kulcsszavak: vákuumharang, pectus excavatum, 3D lézeres szkenner; gyógytorna, konzervatív terápia
 

A KEZELÉS SZEMPONTJÁBÓL FONTOS ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

 

A tölcsérmellkas a leggyakoribb elülső mellkasfali deformitás(1-3 %), melynek során a bordák és a szegycsont posterior irányba homorulatot képez. Születéskor legtöbbször alig észrevehető, majd a növekedéssel válik egyre nyilvánvalóbbá. Kamaszkorban gyakran a gyors, hirtelen növekedéssel erősen romlik, bár egyes esetekben stagnálhat, sőt javulhat is. Okait pontosan nem ismerjük, több elmélet is létezik. A két legvalószínűbb közül az egyik a bordák nem megfelelő növekedése - mely diffúz, a másik pedig a diaphragma anterior rostjainak zsugorodása -, mely centrális típusú deformitást okoz. Az elváltozás ezeken belül lehet szimmetrikus, illetve aszimmetrikus. Kezelés szempontjából ez azért lényeges, mert a centrális, illetve aszimmetrikus deformitás on legtöbbször nehezebb eredményt elérni, mint a diffúz, illetve szimmetrikus elváltozáson. Emellett a kezelés szempontjából figyelembe kell venni az alsó bordákat, melyek legtöbbször a centrális típusú elváltozásoknál figyelhetők meg.

A betegség enyhébb esetekben mozgásszervi, illetve pszichés, súlyos esetekben pedig kardio-respiratorikus tüneteket is okoz. Abban az esetben, ha az elváltozás már a belső szervek működését is érinti, akkor kerül sor a műtétre. Az enyhébb esetek is - annak ellenére, hogy az operáció nem indokolt - komoly pszichológiai problémákat okozhatnak, így ezek kezelése sem elhanyagolható. Ezért tartottuk fontosnak egy konzervatív ellátás kidolgozását,mely gyógytornából és eszközös ellátásból áll.

 

MÉRÉSI EREDMÉNYEK 

 

A mérésben 20 vákuumharangot használó páciens vett részt, akik közül 10 végzett rendszeres célirányos gyógytornát vákuumharangos kezelés mellett. A kezelés hatására a pácienseken létrejött változásokat lézeres scannerrel, illetve fényképpel követjük nyomon. Ennek során azt vizsgáljuk, hogy a mellkas legmélyebb pontja és a gerinc közti távolság hogyan változik. Ezt a mérést közvetlen torna előtt, illetve után is elvégeztük, mely a gyógytornával elért rövid távú változást mutatja, illetve utal a mellkas rugalmasságára. A mérési eredmények felhasználásával készítettem el a következő grafikont, melynél a 10-10 fő hónapoknak megfelelő eredményeit átlagoltam. Ezen látható a rendszeres gyógytornát végzők, illetve nem végzők deformitás mélységének változása az idő függvényében.

1_abra.jpg

Megfigyelhető, hogy a rendszeres gyógytornát végző pácienseknél a görbe meredeksége nagyobb, tehát szignifikánsan jelentősebb fejlődés mutatható ki az idő függvényében. A hosszú távú eredmények rövid távúakkal való összefüggését mutatja a következő táblázat, illetve grafikon. Tapasztalataink szerint a mellkas rugalmasságát befolyásoló tényezők nagyon sokrétűek - erre vonatkozóan nem fogalmazhatók meg egyértelmű szabályok, legfeljebb tendenciák.

Általánosságban elmondható,hogy a mellkas rugalmassága sok nem általánosítható dologtól függ. Ilyen az életkor, hogy az elváltozás diffúz vagy centrális szimmetrikus vagy nem, hogy menynyire rigid a mellkas, illetve a személyi tényezőktől, többek között a torna gyakoriságától, a szorgalomtól. Az eredményekből jól látható, hogy egy rugalmas mellkas - melyre a rövid távú változás utal - rendszeres gyógytorna nélkül nem garantálja a jelentős hosszú távú változást, illetve hogy egy rigid mellkasnál is lehet jelentős eredményt elérni rendszeres gyógytornával. Az átlagokat oszlop diagramon ábrázolva, jól látható a különbség. Megfigyelhető, hogy a diffúz, mobil deformitások rugalmasabbak, így a rövid távú változás nagyobb.

 

2_abra.jpgAz eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy akinél tornával a mellkas teljesen kihozható,
annál ez a vákuumharang működése közben is bekövetkezik. Ezzel szemben, akinek a mellkasa tornára nem nagyon mozdul, azt a harang sem tudja jelentősen kiemelni. Természetesen a haranggal nem hozható létre egy adott határnál nagyobb vákuum, mert a szövetek nem viselik el, ezért kiemelten fontos a tornával való bemozgatás, hogy a későbbiekben a harang a legjobb hatást tudja kifejteni. Erre jó példa Sz. B. akinél az első alkalommal 2 mm rövid távú változást mértünk, három hónappal később ez az érték már 8 mm volt, ami a deformitás rugalmasságának növekedésére utal. Ellenpélda J. P, akinél a torna két hónap kihagyása után, a rövid távú változás 2 mm-rel kevesebb volt, illetve a szülő elmondása szerint a harang sem emelte ki a mellkast olyan szépen, mint a torna kihagyása előtt.


KÖVETKEZTETÉS

A mellkas deformitások, illetve gerincdeformitások nem választhatók el egymástól. A gerincferdülés során is bordapúpok, illetve völgyek alakulnak ki, a mellkas deformitások pedig nagyon gyakran járnak együtt különböző gerincdeformitásokkal. Ennek megfelelően a kezelés szempontjából is analógia állítható fel. A gerincdeformitásoknál már kialakult egy megfelelő protokoll, melynek alapján időben szűrik, majd célzott gyógytornával kezelik azokat. Ha szükséges, akkor korzettet kapnak, végül azokban az agresszív esetekben, ahol ez sem segít, operációra kerül sor: Mellkas deformitásnál szintén nagyon fontos a korai felismerés, és időben elkezdett konzervatív terápia, hiszen nem mindegy, hogy egy súlyosbodást próbálunk megelőzni vagy már egy kialakult súlyos deformitást próbálunk helyrehozni. Elsősorban az enyhe, középsúlyos deformitás kezelés eredményes. Súlyos deformitású 16-18 éves betegen már nagyon nehéz jelentős eredményt elérni.

3-4_abra.jpg

Ezért fontos, hogy ne ilyenkor kezdjük a kezelést, hanem ne hagyjuk, hogy ilyen súlyos deformitás kialakuljon, 4-5 éves korban már el lehet kezdeni a célzott gyógytornát, eleinte kicsit játékosabban, majd egyre komolyabb és pontosabb gyakorlatokkal. Később, szükség esetén, 6-7 éves kortól vákuumharang is alkalmazható, és abban az esetben, ha mindez nem segít, akkor 14-15 éves korban kerülhet sor műtétre.
Az eredményekből látszik, hogy a megfelelő gyógytorna fontos, a deformitás mobilizálása, illetve hosszú távon az eredmény megtartása szempontjából. A vákuumharang kiegészítésként megnöveli azt az időt, amíg a bemélyedés kihúzott állapotban van, ezzel is hozzájárulva a gyógyuláshoz. Mindez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben kiváltja a műtétet, hanem hogy időben elkezdett konzervatív terápiával számos esetben eredmény érhető el és így megelőzhető az operáció.
 

5_abra.jpg

Természetesen lesznek olyan agresszívan fejlődő esetek, akiknél ez nem elég, így csak műtéttel korrigálhatóak. Emellett fontos, hogy ha mégis műtétre kerül sor, akkor az egy mobilis mellkason is könnyebb, illetve eredményesebb lehet, mint egy rigid nagyon súlyoson. Ennek megfelelően a gyógytorna műtétek előtti előkészítésnek is használható.

 Bejelentkezés
Regisztráció
Kosár üres.
Új Magyarország logo TÜV logo
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére Elfogadom!